Som brukligt är fanns även en servering där alla åskådare kunde få kaffe och en bit Hampustårta (kommer från Ernst Kirschsteigers bok "Sommar med Ernst" och heter där Midsommartårta) med björnbär som vi plockade tillsammans, Hampus, Ebba och jag, kvällen före tävlingsdagen. Eller... jag plockade. Ebba och Hampus åt. Hampus var alldeles skummig och lilarosa om munnen när vi kom tillbaka till stallet och kunde inte få tillräckligt många björnbär. Jösses vad gott! såg han ut att säga. Hampus fick inte smaka på tårtan men hade han gjort det hade han sannolikt gillat den för alla som smakade tyckte den var en höjdare.
Hampustårta (ca 8 bitar)
smet:
3 ägggulor
150 g smör
5 msk vispgrädde
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
fyllning:
3 dl vispgrädde
3 dl bär
1 msk florsocker
Smält smöret. Vispa ihop äggulor, smör och vispgrädde. Blanda i de torra ingredienserna till smet 1. Vispa äggvitorna med lite av strösockret med elvisp eller hushållsassistent. Tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills marängsmeten är seg och blank. Häll smeten i en liten långpanna, ca 25 x 30 cm. Bred marängen över. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Låt botten svalna. Lägg ihop tårtan strax innan den ska serveras. Vispa grädden hårt. mosa bären lätt och blanda med florsockret för att sedan blanda slarvigt med vispgrädden så fyllningen blir "randig". Dela botten i två delar. Lägg bärgrädden om fyllning mellan de båda bottenhalvorna. Garnera med färska bär och pudra med florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar